De weg naar een rookvrij leven is voor de meeste rokers een verhaal van vallen en opstaan. Desalniettemin is het een noodzakelijk te bewandelen pad. Om patiënten te motiveren en te begeleiden bij hun keuze voor een rookstop, ging Laurens Schroyens in juni 2021 in ons ziekenhuis aan de slag als tabakoloog. Hij begeleidt patiënten die intern doorverwezen worden. Die doorverwijzingen komen vanuit verschillende hoeken van ons ziekenhuis.

“Stoppen met roken heeft vanzelfsprekend een grote impact op het voorkomen van aandoeningen, maar ook het stabiliseren van een pathologie na diagnose.
Bovendien zal een rookstop ook therapie-bevorderend werken en het herstel na een ingreep en de kans op complicaties gevoelig verminderen”, vertelt Laurens.  

De taak van Laurens als tabakoloog in ons ziekenhuis bestaat voor een groot deel uit het motiveren van rokers om te stoppen met roken. Daarnaast geeft hij educatie over de sigaret, de omgeving, de invloed op het lichaam, de voordelen van stoppen met roken, hulpmiddelen en medicatie bij rookstop, ontwenning…

Samen met de patiënt gaat Laurens ook op zoek naar triggers en hoe patiënten daarmee kunnen omgaan. Hij zal ook samen met de patiënt een rookstopplan opstellen.